Puinrecycling

Door puin te recyclen maak je van ogenschijnlijk waardeloos afval weer een mooi product. Aan de Stobbenbroekerweg doen we dat met een speciale installatie die afval verwerkt tot verschillende soorten granulaat. We accepteren metselwerkpuin, betonpuin, gemengd puin, asfalt zowel teerhoudend als niet teerhoudend. Dit puin gaat eerst een puinbreker in die er stukken tot 100 mm van maakt. Via een magneetband wordt daarna ijzer verwijderd. Handmatig wordt al het andere afval er uitgehaald. Daarna gaat het puin door een zeef tot 40 mm. De korrel die overblijft gaat wederom door de breker, net zolang tot alles op 40 mm is.

Drie tot vier keer ( afhankelijk van de productie ) per dag nemen we monsters. Het puin wordt dan onder meer gecontroleerd op olie en PAK's en op zware metalen. We geven een schoon puin-garantie conform het bouwstoffenbesluit.

Het gerecyclede puin kent meerdere nieuwe bestemmingen. De puin tot 5 mm wordt gebruikt voor zandwegen, voor bermverharding en bijvoorbeeld als grondverbeteraar in bouwputten. Puin van 5 tot 20 mm wordt veel gebruikt als sierverharding. Puin van 20 tot 40 mm gebruiken we als infiltratievoorziening om regenwater buiten het riool om weer aan grondwater toe te voegen. Hydraulisch menggranulaat is gebroken puin waar we tien procent staalslak aan toevoegen, voor een betere stabiliserende werking.

Voor de productie van al deze menggranulaten (0-31.5, 5-20,20-40,4-40 en hydraulisch menggranulaat 0-45 ) zijn we gecertificeerd conform de BRL 2506.